site loader
martie 13, 2021 Ce spune Seful SIAS despre cazul ONESTI!

Cazul Onești. Șeful SIAS: Teorema lui Pitagora ne spune că orice polițist putea să execute foc asupra agresorului

Neglijență criminală la Onești în celor doi muncitori uciși de un bărbat de 68 de ani care i-a sechestrat ore bune în fostul său apartament. Agenții de la poliția orașului, primii care au intervenit, au luat pur și simplu în derâdere întreaga intervenție: râdeau de cererile bărbatului, care flutura de la geam un cuțit cu lama de 30 de cm, discuții surprinse chiar de bodycam-urile pe care le aveau polițiștii. Aveau chiar cheile apartamentului, însă nici măcar nu au încercat să le folosească. Toate aceste aspecte sunt cuprinse în raportul final al anchetei făcute de conducerea Poliției în acest caz. Detaliul care şochează şi care arată limpede că poliţiştii au luat în derâdere criza ostaticilor este faptul că aveau cheia apartamentului, dar nici măcar nu au încercat să o folosească. Ușa a fost spartă în cele din urmă cu un berbece, operațiune zgomotoasă, care a durat câteva minute, timp în care agresorul era în apartament cu victimele sale pe care le înjunghiase.

Polițiștii aveau obligația să țină pornite acele body-cam-uri (camere video) de la începutul intervenției și până la finalul ei, însă, potrivit informațiilor Digi24, nu au făcut acest lucru, le-au mai oprit din când în când, atunci când au vrut. Dar totuși nu le-au oprit atunci când au purtat un dialog aproape absurd cu agresorul.

Unul dintre polițiști, care era în fața blocului, îi spune acestuia: „Deschide, bă, ușa, să intrăm!”, iar agresorul îl întreabă de la balcon: „Cine ești tu, mă?”. Replica polițistului: „Sunt și eu, pe aici”. În acel moment, polițiștii care asistau la scenă au râs toți și au continuat să ia în derâdere revendicările pe care le avea bărbatul din apartament.Agresorul avea patru dosare pentru violență. Unul dintre ele, deschis chiar în 2021
Pe de altă parte, se știa că agresorul avea un trecut violent, dar acest aspect a fost ignorat de polițiști. Șefii Poliției din Onești ar fi trebuit să știe foarte clar că bărbatul mai avea patru dosare de violență, iar unul dintre ele fusese deschis chiar în 2021, când agresorul a atacat-o pe o femeie, a intrat peste ea în casă și a amenințat-o tot cu un cuțit.

Acel dosar a fost închis, însă, pentru că victima și-a retras plângerea, însă polițiștii ar fi trebuit să știe foarte clar cu cine au de-a face. Or, în raportările pe care ei le-au făcut superiorilor de la București, l-au prezentat pe Gheorghe Moroșan ca fiind un pensionar care și-ar fi pierdut apartamentul la începutul acestui an (apartamentul era pierdut de zece ani – n.r.).

Date greșite și târziu transmise
Prin urmare, datele pe care ei le-au raportat au fost eronate. Și nu au fost singurele omisiuni.

„Negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 și astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, a declarat joi chestorul Florentin Brăcea, cel trimis să facă anchetă la fața locului.

Mai mult decât atât, polițiștii au raportat incidentul către superiori foarte târziu și nerespectând procedura. Comandanții Poliției Române au aflat oficial de la subalternii lor din Bacău despre incidentul de la Onești după aproape două ore de la moartea victimelor. Adică abia la ora 19:00,

Polițiștii de la Bacău și-au anunțat superiorii de la București despre ce se întâmplă printr-un grup de WhatsApp, dar conform legii, ar fi trebuit să facă toate aceste raportări oficial, în sistemul informatic al poliției.

Această informare a plecat de la Onești către IPJ Bacău abia după ora 16:00, adică la mai bine de patru ore de când începuse totul.

Mai departe, oficial, IPJ Bacău a anunțat IGPR despre criza ostaticilor la ora 19:00, adică la mai bine de două ore de la momentul în care cei doi muncitori erau deja morți.

Procedura în cazul luării de ostatici, căutată pe internet
Dar sunt și alte detalii de-a dreptul halucinante dezvăluite de ancheta internă a poliției.

Șeful SAS Bacău, șeful trupelor speciale, nu a mers repede la fața locului, așa cum i-ar fi cerut sarcinile de serviciu, ci a stat până undeva, în jurul orei 16:00 în birou, trimițându-și oamenii din subordine acolo.

Dar poate cel mai șocant detaliu este că, potrivit informațiilor Digi24, adjunctul IPJ Bacău, cel care era la comandă și care ar fi trebuit să coordoneze totul, a stat multă vreme, la fel, în biroul său, și-n tot acest timp a căutat pe internet, pe Interpol, care este procedura de intervenție în cazul unei luări de ostatici.

14 polițiști, între care șeful SAS, vizați de cercetări
Șefii din Poliție au început prin a-și prezenta, joi, scuze în mod public: „Doresc să adresez condoleanțe familiilor îndurerate și să cer scuze public, în numele Poliției Române pentru modul de gestionare a evenimentului de către polițiștii implicați”, a declarat chestorul Eduard Mirițescu, comandantul Poliției Române.