site loader
august 22, 2021 Cetatea lui Tepes restaurata!

Adevărata reședință a lui Vlad Țepeș a fost de fapt Cetatea Poenari, din județul Argeș. Fortăreața a fost construită direct pe stâncă, în vârful muntelui. Ai de urcat 1.480 de trepte ca să ajungi să vizitezi cetatea, dar priveliștea Văii Argeșului merită efortul. O vreme, urșii au pus stăpânire pe ruine, dar între timp s-a montat acolo un gard electrificat, care îi ține la distanță. În curând încep și aici reconsolidările și categoric, ajutorul vine dinspre Uniunea Europeană.Cristina Cileacu: Am plecat din Pitești și suntem în comuna Arefu și am venit aici pentru că în vârful muntelui este Cetatea Poenari, care va fi restaurată cu fonduri europene. Dvs. sunteți responsabil și de acest proiect. Câți bani va primi cetatea și ce urmează să se facă?

Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș: În Dealul Cetățuii este Cetatea Poenari, singura cetate care are din punct de vedere istoric legătură cu Vlad Țepeș. De fapt, turnul patrulater datează încă din timpul lui Basarab I și lucrările au fost continuate și cetatea extinsă de către domnitorul Vlad Țepeș.

Este tot un proiect pe fonduri europene, tot pe Axa 5 sub Axa 1. Sunt 3 milioane de euro bani europeni și aproape 9 milioane de euro finanțare din partea Consiliului Județean Argeș, contribuția CJ Argeș pentru a consolida și restaura cetatea lui Vlad Țepeș.

Este, de asemenea, un monument istoric clasa A, sunt lucrări deosebite, lucrări de complexitate, având în vedere și poziționarea cetății, organizarea de șantier va impune foarte mult de lucru.sursa:digi24.ro