site loader
aprilie 7, 2021 Decizie importantă!

Decizie istorică luată de CCR: Hotărârea judecătorească trebuie motivată la data pronunțării.

Practica judecătorilor români de a pronunța hotărâri pe care să le motiveze și la un an de zile după, va lua sfârșit prin decizia Curții Constituționale, luată astăzi, 7 aprilie. Cazul Robert Roșu, în care motivarea a fost redactată astăzi, la 111 zile după condamnarea sa, este doar unul dintre cele în care cei condamnați erau încarcerați fără a putea exercita cările de atac pe care le mai aveau la dispoziție.„Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept. Prin urmare, Curtea a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.” se arată într-un comunicat al CCR remis Q Magazine.
Arată astfel judecătorii constituționali că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept.
Prin pronunțarea acestei decizii, Curtea Constituțională nu doar că readuce în spațiul public confirmarea juridică a unei anomalii legislative profunde (pe care o și sancționează, determinând inițial suspendarea de drept a dispozițiilor constatate ca fiind neconstituționale și apoi încetarea de drept a efectelor lor juridice – obligând legiuitorul să pună în acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile legii fundamentale încălcate), dar face un pas extrem de important inclusiv înspre reconsolidarea încrederii publicului în actul de justiție. Pentru că nu trebuie doar să se facă dreptate, trebuie să se și vadă că se face dreptate.SURSA qmagazine.ro